Knot- en hakhoutbeheer

Knot- en hakhoutbeheer
  • Inhoud

    Het landschap rondom ons draagt nog veel stille getuigen van een jarenlange noeste arbeid. Kleine landschapselementen (KLE) als knotbomen, hagen en houtkanten waren door de eeuwen heen in gebruik en dus ook in beheer van mensen. Ze zorgden voor brandhout en geriefhout, hielpen weilanden draineren of deden dienst als perceelscheiding of windscherm.  Daarnaast hebben deze elementen een hoge landschaps - en natuurwaarde.
    Sommige van deze functies zijn deels verloren gegaan, maar desondanks blijft een correct uitgevoerd beheer belangrijk om deze houtige kleine landschapselementen op lange termijn te behouden.

    Hakhout is een vorm van bos- en houtkantbeheer dat eeuwen lang werd toegepast in Vlaanderen, vooral met als doel brandhout. Hakhout in de onderetage van het bos heeft ook heel wat natuurwaarde en veel (bos)beheerders willen het hakhoutbeheer daarom opnieuw opnemen.

    In deze cursus leer je meer over de historische context van knot- en hakhoutbeheer en hun landschaps- en natuurwaarde. Vooral praktische aspecten komen ook aan bod: welke boomsoorten zijn het meest geschikt, hoe pak je het concrete beheer het best aan … In de voormiddag krijg je een theoretische toelichting. In de namiddag gaan we op terrein om één en ander in de praktijk te demonstreren.

     

  • Praktische Info

    Voorkennis

    Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.

  • Voor wie?

    Iedereen die meer wil weten over het knot- en hakhoutbeheer.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Lees ook op Ecopedia

Gerelateerde opleidingen