Bosverkenners voor de Bosalliantie

jonge aanplant
  • Inhoud

    Meer bos in Vlaanderen, dat willen we allemaal wel. Want bomen vangen CO² uit de lucht, beschermen ons tegen hitte en helpen wateroverlast te beperken. Het boost de biodiversiteit in de omgeving en heeft zo een positief effect op mens en dier.

    Maar ongebruikte grond is zeldzaam in Vlaanderen en een geschikt stukje vinden voor een nieuw bos is niet zo gemakkelijk. Daarom wordt de hulp ingeschakeld van lokale bosverkenners die hun eigen buurt goed kennen en weten waar er nog extra bossen bij kunnen.

    Een bosverkenner is geen bebossingsexpert die alles over de aanplant van bossen weet. Het is een tussenpersoon met een groen hart die vooral meer bos wil in eigen buurt. Daarvoor gaat de bosverkenner op zoek naar braakliggende gronden of andere plekjes waar een nieuw bos kan komen. Dankzij een sterk lokaal netwerk of gewoon omdat een bosverkenner een doorzetter is, slaagt hij/zij erin de eigenaars van mogelijke nieuwe bosgronden te contacteren en in contact te brengen met de Bosalliantie die het vanaf dan overnemen en de eigenaar begeleiden naar een nieuw bos.

    Via deze online opleiding leer je in drie beknopte webinars wat je nodig hebt om als bosverkenner aan de slag te gaan. Zo ontdek je de nodige communicatietools, de huidige bebossingstrajecten, de meest overtuigende argumenten, en nog veel meer.

  • Programma

    Alle kersverse bosverkenners krijgen de nodige bagage mee om op pad te kunnen gaan. We bieden daarvoor drie gratis webinars aan die elk een ander topic behandelen.

    • Het bosuitbreidingsplan: je begint met het onderzoeken van wat precies de ambitie is, hoever we vandaag al staan en welke inspanningen daarvoor geleverd worden.
    • Een bebossingstraject: je leert hoe een bebossingstraject vandaag loopt. Welke partners doen wat en wat komt er allemaal bij kijken?
    • Communicatie, overtuiging en cartografie: je leert welke communicatietools er allemaal beschikbaar zijn, hoe je een gesprek met een landeigenaar het beste aanpakt en welke argumenten het meest overtuigend zijn. We geven je bovendien de basis van cartografie mee zodat je zelf kan inschatten waar een bos gewenst is en waar niet.
  • Praktische Info

    Data en duur

    • De opleiding bestaat uit drie webinars.
    • We geven bij elke module 60 minuten uitleg, waarna we 30 minuten vrijhouden voor mogelijke vragen. Elke module duurt dus in totaal 1u30.

    Cursusmateriaal

    • Online webinars

    Bosverkennerscertificaat

    • Na het volgen van de drie webinars, kan je je unieke bosverkennersattest downloaden op het leerplatform en ben je klaar om op pad te gaan.
  • Voor wie?

    Voor iedereen met een groen hart die vooral meer bos in eigen buurt wil. Deze sessie wordt georganiseerd voor leden van partners van de Bosalliantie. 

    Voorkennis

    • Er is geen voorkennis vereist, maar we vragen wel om enkel in te schrijven wanneer je lid bent van één van de organisaties van de Bosalliantie.
  • Lesgever
    Bosalliantie

    Bosalliantie

    De opleidingen worden gegeven door leden van de Bosalliantie. Deze alliantie is een samenwerking tussen de Vlaamse entiteiten, middenveldorganisaties en lokale besturen en helpt de Vlaamse overheid het doel van 4000 ha tegen 2024 te behalen. Elke partner van de Bosalliantie heeft zijn eigen functie en verworven expertise. Deze expertise zullen ze tijdens de opleidingen met jou delen, zodat je goed voorbereid bent om aan de slag te gaan als bosverkenner.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.