Kettingzaaggebruik - examen Europees Kettingzaag Certificaat - ECC1

In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert Inverde vanaf 2013 examens kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken.

Het examen houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 1 (Europese kettingzaagnormen 1 - onderhoud en afkortechnieken).

Het examen bestaat uit drie delen:

 • een theoretische test (meerkeuze vragen)
 • een praktische proef
 • een zaagoefening

Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

Wanneer je als bosexploitant of koper van hout slaagt voor een ECC-examen, kan deze dag gelden als permanente vormingsdag (PV) voor de erkenningskaart. Als je niet slaagt, dien je nog een andere permanente vormingsdag te volgen.

 Download onze folder 'Veilig werken met de motorzaag' en kom alles te weten over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Op de dag zelf kan je na je schriftelijke proef aan het praktijkgedeelte beginnen. Hiervoor mag je uiteraard met eigen PBM’s en materiaal werken mits het voldoet aan de veiligheidsvoorschriften (gebruikte, enigszins botte machine met aanbevolen zaagbladlengte max. 40 cm). Een voordeel hierbij is dat je, normaalgezien toch, je eigen machine best kent. Beschik je hier niet over, kan je, zonder probleem, alles bij ons lenen mits je dit vóór de aanvang van de proef aan ons vraagt. Uiteraard ontvangen wij het nadien ook graag terug … Er wordt van je verwacht dat je de veiligheidsvoorzieningen op de machine controleert, een volledig periodiek onderhoud uitvoert en de ketting scherpt. Een werkbank met bankschroef en perslucht zijn ter beschikking. Vervolgens kan je na het correct starten én proefdraaien, wat liggend hout verzagen volgens beschrijving. Tenslotte stapel je de stamstukken op ergonomische wijze. Dit alles volgens de Europese standaarden en binnen een tijdsspanne van één uur.

Tips: risicoanalyseformulieren, filmpjes van de examendoorloop en de Europese kettingzaagstandaarden van ECC1 zijn te vinden op www.ecopedia.be.

Wil je graag deelnemen aan het examen, maar is er nog geen nieuwe datum en locatie bepaald of ben je niet vrij op de vooropgestelde data? Vul onderstaand formulier in, dan houden we je op de hoogte zodra er nieuwe data gekend zijn.

voornaam
naam
e-mailadres
telefoonnummer
straat
huisnummer
postcode
gemeente
 

Details

 • Aantal dagen: 0,5
 • Doelgroep: iedereen die zijn/haar kennis en vaardigheid over veilig kettingzaaggebruik wil testen volgens de Europese kettingzaagnormen 1.

Kostprijs

150 euro (inclusief btw)

Hamme (Oost-Vlaanderen)

 • Periode
  dinsdag 5 december 2017

 • Plaats
  Driegoten ( Hamme)

 • Opmerkingen
  Afsluiting van de inschrijvingen woensdag 29 november 2017
  De dagplanning wordt dan opgemaakt en samen met andere praktische informatie naar de kandidaten verstuurd.

 • Deelnemers
  min. 1 - max. 10

 • Lessenschema

  Datum Docent Vak
  5 december 2017 Kris Hofkens Examen ECC1
  5 december 2017 Filip De Bleeckere Examen ECC1
  5 december 2017 Yves de Roder Examen ECC1
  5 december 2017 Tom Verhaeghe Examen ECC1

Nieuwe opleiding

 • Periode

 • Plaats

 • Deelnemers


copyright :: Natuurinvest • 2017 | disclaimer | webmaster