Kettingzaaggebruik - examen Europees Kettingzaag Certificaat - ECC2

In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert Inverde vanaf 2013 examens kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken alsook examens kettingzaaggebruik - basisveltechnieken.

Het examen - basisveltechnieken houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 2 (Europese kettingzaagnormen 2 - Basisveltechnieken).

Het examen bestaat uit twee delen:

 • een theoretische test (meerkeuze vragen)
 • een praktische proef

Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik - basisveltechnieken. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

Wanneer je als bosexploitant of koper van hout slaagt voor een ECC-examen, kan deze dag gelden als permanente vormingsdag (PV) voor de erkenningskaart. Als je niet slaagt, dien je nog een andere permanente vormingsdag te volgen.


 Download onze folder 'Veilig werken met de motorzaag' en kom alles te weten over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Voor het uitvoeren van de praktische proef is het toegestaan om eigen materiaal (kettingzaag, PBM’s, slijpmateriaal, handgereedschap …) te gebruiken.
Indien je wenst gebruik te maken van materiaal van Inverde, vragen we dat je dit uitdrukkelijk vermeldt vóór aanvang van het examen. Omschrijf daarbij duidelijk welk materiaal je wenst te gebruiken, zodat dit we dit kunnen klaarleggen.

Tips: risicoanalyseformulieren, filmpjes van de examendoorloop en de Europese kettingzaagstandaarden van ECC2 zijn te vinden op www.ecopedia.be.

Wil je graag deelnemen aan het examen, maar is er nog geen nieuwe datum en locatie bepaald of ben je niet vrij op de vooropgestelde data? Vul onderstaand formulier in, dan houden we je op de hoogte zodra er nieuwe data gekend zijn.

Let wel: je kan slechts inschrijven voor het ECC2-examen als je al in het bezit bent van het ECC1-certificaat.

voornaam
naam
e-mailadres
telefoonnummer
straat
huisnummer
postcode
gemeente
 

Details

Kostprijs

200 euro (inclusief btw)

Hamme (Oost-Vlaanderen)

 • Periode
  dinsdag 5 december 2017

 • Plaats
  Driegoten ( Hamme)

 • Opmerkingen
  Afsluiting van de inschrijvingen op woensdag 29 november 2017
  De dagplanning wordt dan opgemaakt en samen met andere praktische informatie naar de kandidaten verstuurd.

 • Deelnemers
  min. 1 - max. 8

 • Lessenschema

  Datum Docent Vak
  5 december 2017 Kris Hofkens Examen ECC2
  5 december 2017 Filip De Bleeckere Examen ECC2
  5 december 2017 Yves de Roder Examen ECC2
  5 december 2017 Tom Verhaeghe Examen ECC2

Nieuwe opleiding

 • Periode

 • Plaats

 • Deelnemers


copyright :: Natuurinvest • 2017 | disclaimer | webmaster