Kettingzaaggebruik - examen Europees Kettingzaag Certificaat - ECC1

In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert Inverde vanaf 2013 examens kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken.

Het examen houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 1 (Europese kettingzaagnormen 1 - onderhoud en afkorttechnieken).

Het examen bestaat uit drie delen:

  • een theoretische test (meerkeuze vragen)
  • een praktische proef
  • een zaagoefening

Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Dit certificaat is dus ook geldig in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

Wens je jouw werknemers naar een hoger niveau te tillen? Organiseer een examen in jouw bedrijf! Neem hiervoor contact op met Carine Vander Meulen.

 Download onze folder 'Veilig werken met de motorzaag' en kom alles te weten over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Voor het uitvoeren van het de praktische proef en de zaagoefening is het toegestaan om eigen materiaal (kettingzaag, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's), slijpmateriaal, handgereedschap …) te gebruiken.
Indien je wenst gebruik te maken van materiaal van inverde, vragen we dat je dit uitdrukkelijk vermeldt bij het plannen van het examen. Omschrijf daarbij duidelijk welk materiaal je wenst te gebruiken, zodat dit we dit kunnen klaarleggen.

Lees hier de algemene voorwaarden van inverde.

Tips: risicoanalyseformulieren, filmpjes van de examendoorloop en de Europese kettingzaagstandaarden van ECC1 zijn te vinden op www.ecopedia.be.

Details

  • Aantal dagen: 1
  • Doelgroep: Iedereen die zijn/haar kennis over veilig kettingzaaggebruik wil testen volgens de Europese kettingzaagnormen 1.

Kostprijs

Prijs op aanvraag te bekomen bij Carine Vander Meulen.

copyright :: Natuurinvest • 2018 | disclaimer | webmaster