Kettingzaaggebruik - examen Europees Kettingzaag Certificaat - ECC3

In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert inverde vanaf 2013 examens op verschillende niveaus.

Het examen ECC3 - gevorderde veltechnieken houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 3 (Europese kettingzaagnormen 3 - Gevorderde veltechnieken). Het is het examen voor het vellen van bomen met een diameter groter dan de lengte van het zaagblad of meer dan 38 cm diameter. Tijdens het examen wordt er getest of je de technieken en kennis hebt om moeilijkere, grotere bomen op een veilige en verantwoorde manier met behulp van het gepaste materiaal te vellen en op te werken volgens de opdracht.

Het examen bestaat uit twee delen:

  • een theoretische test (meerkeuze vragen)
  • een praktische proef

Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik - gevorderde veltechnieken. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

Wanneer je als bosexploitant of koper van hout deelneemt aan een ECC-examen, geldt deze dag als permanente vormingsdag (PV) voor de erkenningskaart.

Opgelet: werk je met een kettingzaag in de bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos? Dan moet je vanaf 1 september 2019 beschikken over het gepaste niveau van het European Chainsaw Certificate (ECC). >meer info

 

 

Voor het uitvoeren van de praktische proef is het toegestaan om eigen materiaal (kettingzaag, PBM’s, slijpmateriaal, handgereedschap, handlier …) te gebruiken.

Indien je wenst gebruik te maken van materiaal van inverde, vragen we dat je dit uitdrukkelijk vermeldt vóór aanvang van het examen. Omschrijf daarbij duidelijk welk materiaal je wenst te gebruiken, zodat dit we dit kunnen klaarleggen.

 Download onze folder 'Veilig werken met de motorzaag' en kom alles te weten over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Tips: risicoanalyseformulieren, filmpjes van de examendoorloop en de Europese kettingzaagstandaarden van ECC3 zijn te vinden op www.ecopedia.be.

Wil je graag deelnemen aan het examen, maar ben je niet vrij op de vooropgestelde data? Vul onderstaand formulier in, dan houden we je op de hoogte zodra er nieuwe data gekend zijn.

Let wel: je kan slechts inschrijven voor het ECC3-examen als je al in het bezit bent van het ECC2-certificaat.

voornaam
naam
e-mailadres
telefoonnummer
straat
huisnummer
postcode
gemeente
 

Details

  • Aantal dagen: 0,5
  • Doelgroep: iedereen die van zichzelf wil weten of hij voldoende kennis in huis heeft om grotere bomen veilig te vellen
  • Voorkennis: iedereen die al niveau ECC1 en ECC2 behaalde met succes

Kostprijs

350 euro (inclusief btw)

Praktische informatie

Deze cursus heeft in 2018 reeds plaatsgevonden. In het najaar van 2018 maken wij de data bekend van het cursusaanbod voor 2019. Wil je zeker zijn dat je deze aankondiging niet mist? Schrijf je dan in op onze elektronische nieuwsbrief.


copyright :: Natuurinvest • 2018 | disclaimer | webmaster