Natuurmanagement - basis

Wil je boswachter, beleidsadviseur of natuurinspecteur worden? Of je bijscholen over natuur, groen en bos in Vlaanderen? Dan is de opleiding natuurmanagement helemaal voor jou.

Deze opleiding is de ideale voorbereiding om aan de slag te gaan in de natuursector. Zoals bij het Agentschap voor Natuur en Bos, natuurverenigingen, organisaties van terreineigenaars en provincies of gemeenten.

Meer informatie over hoe word ik boswachter, beleidsadviseur of natuurinspecteur lees je hier.

De opleiding bestaat uit twee delen: een basisopleiding en een vervolgopleiding met een specialisatie in boswachter, beleidsadviseur of natuurinspecteur.

In deze basisopleiding ligt de nadruk op het wat en waarom van het natuur-, groen- en bosbeheer en -beleid in Vlaanderen. Deze opleiding bestaat uit 13 contactdagen die plaatsvinden tussen januari en juni. Er is ook een 14de reserve lesdag om een les in te halen indien nodig. Naast de contactdagen is er ook inhoudelijke ondersteuning via www.ecopedia.be, het kennisdelingsplatform voor groenexpertise van Inverde.


Tijdens de opleiding komen volgende zaken aan bod:
 • de verschillende natuurtypes in Vlaanderen (bos, moeras, grasland en heide);
 • basiskennis natuurwetgeving;
 • relevante beleidsthema’s (Europees beschermde natuur, vermesting, verzuring ...);
 • kennismaking met de groene sector;
 • sociale en communicatieve vaardigheden;
 • geïntegreerde oefening om je opgebouwde kennis toe te passen.


Lesmateriaal en voorbereiding

Het lesmateriaal verschijnt op www.ecopedia.be. Voor aanvang van de les bereid je deze voor via het online beschikbare materiaal. In het totaal heb je per les 3 tot 4 uur nodig aan voorbereiding. Voorzie dus dat je toegang tot internet hebt (bv. in een bibliotheek). Noteer vragen die je hebt over de les want tijdens de les gaat de lesgever in op jouw vragen. Er is dan ook tijd voor oefeningen en discussie. Door het op voorhand bekijken van het lesmateriaal kan je veel meer leren, is er meer tijd voor oefeningen en kan de lesgever al ingaan op je vragen. Het is dus belangrijk dat je de lesvoorbereiding maakt.
Bij aanvang van de lessenreeks krijg je ook een werkmap met daarin cursusteksten en verwijzingen naar lesmateriaal op www.ecopedia.be.

Zelf verplaatsen

De cursus wordt -onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen- op enkele locaties in Vlaanderen ingericht. Als je inschrijft voor de cursus, kies je een bepaalde 'thuislocatie'. Enkele excursies vinden echter plaats op verplaatsing (Zoniënwoud, Kempen). Als cursist zorg je er zelf voor dat je op de verschillende locaties raakt. Soms is er een verplaatsing van de leslocatie naar de excursieplaats in de omgeving. De cursisten regelen deze verplaatsing onderling (carpoolen).

De opleiding Natuurmanagement - basis komt in aanmerking voor betaald educatief verlof en/of opleidingscheques.

Meer informatie over opleidingscheques en betaald educatief verlof lees je op deze pagina.

Heb je nog vragen? Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kan je terecht bij het secretariaat van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.


Wens je deel te nemen aan het examen zonder de opleiding te volgen? Dat kan. Schrijf je hier in voor het examen. Na betaling ontvang je de cursusinhoud. Ook als je deelneemt aan de cursus moet je inschrijven voor het examen, één deelname aan het examen is gratis als je deelneemt aan de cursus.

Details

 • Aantal dagen: 13 (x 6,5u = 84,5u)
 • Doelgroep: iedereen die zich wil bijscholen over groen, bos en natuur in Vlaanderen
  Minimumleeftijd: 16 jaar
 • Voorkennis: je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig

Kostprijs

De opleiding Natuurmanagement - basis kost 850 euro.

In de cursusprijs is een bomenwaaier en een knoppenwaaier inbegrepen.

Voor langdurig werkzoekenden bedraagt de kostprijs 500 euro. Langdurig werklozen zijn personen die sedert minstens 12 maanden zonder onderbreking een wachtuitkering genieten of sedert minstens 24 maanden zonder onderbreking een werkloosheidsuitkering genieten.
Indien je wilt genieten van dit voordeeltarief betaal je eerst het volledige bedrag van 850 euro en bezorg je ons een bewijs van langdurige werkloosheid van de RVA aan Inverde via post of mail (Inverde, t.a.v. Mireille Hermans, Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 76 - info@inverde.be). Na controle van jouw bewijsstuk storten wij 350 euro terug.


Mariakerke_dins (Oost-Vlaanderen)

Diest_vrij (Vlaams-Brabant)

Volzet!

Hoeilaart_zat (Vlaams-Brabant)

Mariakerke_ma (Oost-Vlaanderen)

Diest_don (Vlaams-Brabant)


copyright :: Natuurinvest • 2018 | disclaimer | webmaster