Kettingzaaggebruik - examen Europees Kettingzaag Certificaat - ECC4

In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert inverde vanaf 2013 examens op verschillende niveaus.

Het examen ECC4 - Windval en beschadigde bomen houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 4 (Europese kettingzaagnormen 4 - Windval en beschadigde boomveltechnieken). Tijdens het examen wordt nagegaan of je in staat bent om het werk en de omgeving veilig en efficiënt te organiseren. Daarnaast wordt getest of je de technieken en kennis hebt om ontwortelde en beschadigde bomen op een veilige en verantwoorde manier met behulp van het gepaste materiaal te vellen en op te werken volgens de opdracht.

Het examen bestaat uit twee delen:

  • een theoretische test
  • een praktische proef

Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik 4 - Windval en beschadigde boomveltechnieken. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

Wens je jouw werknemers naar een hoger niveau te tillen? Organiseer een examen in jouw bedrijf! Neem hiervoor contact op met Carine Vander Meulen.

 Download onze folder 'Veilig werken met de motorzaag' en kom alles te weten over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Voor het uitvoeren van de praktische proef is het toegestaan om eigen materiaal (kettingzaag, PBM’s, slijpmateriaal, handgereedschap …) te gebruiken.
Indien je wenst gebruik te maken van materiaal van inverde, vragen we dat je dit uitdrukkelijk vermeldt vóór aanvang van het examen. Omschrijf daarbij duidelijk welk materiaal je wenst te gebruiken, zodat dit we dit kunnen klaarleggen.

Lees hier de algemene voorwaarden van Inverde.


Tips: risicoanalyseformulieren en de Europese kettingzaagstandaarden van ECC4 zijn te vinden op www.ecopedia.be.

Details

  • Aantal dagen: 0,5
  • Doelgroep: iedereen die van zichzelf wil weten of hij voldoende kennis in huis heeft om ontwortelde en beschadigde bomen veilig te vellen.
  • Voorkennis: je behaalde met succes ECC1, ECC2 en ECC3.

Kostprijs

Prijs op aanvraag te bekomen bij Carine Vander Meulen.

copyright :: Natuurinvest • 2018 | disclaimer | webmaster