Kennisdagen Biodiversiteit en Bedrijven

Het bedrijfsleven en natuur zijn al lang geen tegenpolen meer. Steeds meer bedrijven hechten belang aan natuur en biodiversiteit. Omdat natuur verkoopt en het bedrijfsimago versterkt. Omdat een natuurrijke of groene omgeving rustgevend en inspirerend kan zijn. En omdat natuur ook strategisch interessant blijkt voor een bedrijf. Denk aan goedkoper groenbeheer of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar biodiversiteit is geen ‘core business’ voor bedrijven. Een professionele ondersteuning is dan ook geen overbodige luxe. Interregproject 2B Connect biedt u de mogelijkheid om uw kennis over biodiversiteit en bedrijven bij te spijkeren door deel te nemen aan één of twee kennisdagen Biodiversiteit en Bedrijven en/of een terreinbezoek.

Lesdagen:

 • dinsdag 9 mei 2017 – Inleiding biodiversiteit en bedrijven: een dag vol goede voorbeelden. Robbert Snep (Alterra) en Rollin Verlinde (Inverde) tonen aan de hand van bijzondere voorbeelden aan hoe biodiversiteit en bedrijven samengaan. Wat maakt biodiversiteit op een bedrijventerrein tegelijk specifiek en bijzonder? Louis Verbruggen (MVO-consultant) sluit de kennisdag af met een stukje over taal: verstaan bedrijven en natuur mekaar wel? Hoe stemt u beide op elkaar af?
 • dinsdag 23 mei 2017 – Dag van het praktisch werken. Jan Van den Berghe (SPK) en Patrick De Bodt (Inverde) staan stil bij hoe u een bedrijf kan aanspreken om te werken aan biodiversiteit. Denk daarbij aan de juiste kennis en communicatie en hoe die twee tegemoet komen aan de specifieke noden van een bedrijfsleider.
 • dinsdag 13 juni 2017 – Terreinbezoek: dag van het inspirerend voorbeeld. We gaan samen op bezoek bij een bedrijf (Shell in Moerdijk of Heineken in Amsterdam, onder voorbehoud) dat al jaren inzet op biodiversiteit, met prachtige resultaten overigens. Zin in orchideeën?

Lesgevers

 • Jan Van den Berghe, projectmanager, Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK)
 • Robbert Snepp, onderzoeker Business & Biodiversity, Alterra
 • Rollin Verlinde, lesgever ecologie, Inverde
 • Patrick De Bodt, learning consultant, Inverde
 • Louis Verbruggen, consultant MVO, LV Consult

 

2B Connect

Een ervaren en multidisciplinair team van specialisten in ecologie en natuur op bedrijventerreinen, wetgeving, marketing, duurzaamheidsrapportering ... staat garant voor een hoogkwalitatieve opleiding. Na de opleiding ontvangt u een bewijs van deelname.

2B Connect organiseert in het voorjaar van 2018 een nieuwe lessenreeks. De kennisdagen zullen dan plaatsvinden in Gent of Antwerpen, België.

Blijft u graag op de hoogte over 2B Connect, leuke weetjes en bestaande initiatieven met betrekking tot biodiversiteit op bedrijventerreinen? Schrijf u dan even in op de nieuwsbrief.

Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit (aantal uren nog te bepalen). Let wel: aangezien deze opleiding en de masterclass qua inhoud overlappen kunnen ze niet allebei meetellen als erkende opleidingsuren.

Details

 • Aantal dagen: 1 tot 3, naar keuze
 • Doelgroep: we zoeken geïnteresseerde mensen die bedrijven willen helpen om hun terreinen biodivers in te richten. We denken daarbij aan medewerkers van natuurorganisaties, regionale landschappen of overheden, consultants of andere geïnteresseerden die werken rond bedrijventerreinen en de vergroening ervan. Maar ook aan landschapsarchitecten voor wie deze opleiding een mooie aanvulling vormt en zelfs een commerciële meerwaarde kan bieden.
 • Voorkennis: professioneel werkt u regelmatig samen met bedrijven of aan biodiversiteit. U vraagt zich af hoe u biodiversiteit kunt aanbrengen bij een bedrijf. Hoe kunnen bedrijven die biodiversiteit het beste opnemen in milieumanagementsystemen? U bent ook benieuwd hoe toonaangevende bedrijven hun terreinen biodivers inrichten en het beheer ervan aanpakken. Daartoe wilt u graag uw kennis vergroten over één of meerdere aspecten, zonder de ambitie om zelf als technisch adviseur met bedrijven aan de slag te gaan. U zou graag één of twee kennisdagen volgen en/of een bedrijf bezoeken dat al werkt aan biodiversiteit.

Kostprijs

Deze opleiding wordt gratis aangeboden.
Een week voor aanvang van de kennisdag ontvang je een bevestiging van definitieve inschrijving met praktische informatie.

De inschrijvingen werden afgesloten op 27 april 2017.

Praktische informatie

Deze cursus heeft in 2017 reeds plaatsgevonden. In het najaar van 2017 maken wij de data bekend van het cursusaanbod voor 2018. Wil je zeker zijn dat je deze aankondiging niet mist? Schrijf je dan in op onze elektronische nieuwsbrief.


copyright :: Natuurinvest • 2017 | disclaimer | webmaster