Natura 2000 inspireert: natuurbeleid en -beheer voor iedereen


Er is heel wat gebeurd sinds de vorige editie van de Natura 2000-inspiratiedag. Zo kreeg het Natura 2000-programma een jaar geleden groen licht van de Vlaamse Regering.

Tijd dus voor een nieuwe Natura 2000-inspiratiedag. Die vindt plaats op donderdag 31 mei. De Soeverein in Lommel is de uitvalsbasis van deze editie.


PROGRAMMA

9u30: onthaal en welkom

10u00: opleiding natuurbeheerplannen en/of terreinbezoeken

12u00: broodjeslunch

13u30: opleiding natuurbeheerplannen en/of terreinbezoeken

15u30: receptie met mogelijkheid tot vragen stellen


Je kan kiezen uit drie trajecten:

  • Traject 1: lightversie opleiding 'Het nieuwe natuurbeheerplan' & terreinbezoek Life+project Together
  • Traject 2: terreinbezoek 'In den Brand' & terreinbezoek Life+ project Together
  • Traject 3: terreinbezoek 'In den Brand' & lightversie opleiding 'Het nieuwe natuurbeheerplan'

 

Life+ project Together
We gaan op terreinbezoek naar het projectgebied Bosland, ten noorden van Lommel. Daar werken de partners - het ANB, de stad Lommel, Inverde en Sibelco - samen aan de realisatie van het Life+ project TOGETHER. Ze zetten in op het herstel van habitats met de nadruk op heide. Want heidehabitats en hun typische soorten zijn de laatste decennia niet alleen in Vlaanderen maar ook in de rest van  Europa sterk achteruitgaan.

In Den Brand: een inspirerend voorbeeld
Ooit was ‘In den Brand’ één groot duinengebied. De landduinen werden verstopt onder dennenbomen die werden aangeplant om te gebruiken in de mijnen. De landduinnatuur is zo zeldzaam en bedreigd dat Europa dit een topgebied vindt. In totaal wordt er acht hectare van deze aanplantingen gekapt. De projectmedewerkers delen hun ervaring en tonen de resultaten van het landduinherstel. Zo doen we ideeën op om zelf ook verder te werken aan meer en betere natuur in Vlaanderen.

Het nieuwe natuurbeheerplan
Volg je de spoedcursus 'Het nieuwe natuurbeheerplan'? Dan ben je helemaal mee met de werking van het natuurbeheerplan nieuwe stijl.


In schoonheid eindigen
We sluiten de dag af met een informeel moment. Zo heb je tijd om ervaringen uit te wisselen en bij te praten met de andere deelnemers. Onze experten beantwoorden dan ook al je vragen.

 

Deze dag wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP-project.

 

Details

  • Aantal dagen: 1
  • Doelgroep: iedereen die vanuit de praktijk met Natura 2000 te maken heeft: beheerders, studiebureaus, projectleiders, landeigenaars, bedrijven …
  • Voorkennis: je hebt geen voorkennis nodig voor deze inspiratiedag, maar enig inzicht in en praktijkervaring binnen het kader van Natura 2000, IHD, beheerplanning, subsidieprojecten ... kan nuttig zijn.

Kostprijs

De inschrijvingen voor deze inspiratiedag zijn afgerond.

Praktische informatie

Deze cursus heeft in 2018 reeds plaatsgevonden. In het najaar van 2018 maken wij de data bekend van het cursusaanbod voor 2019. Wil je zeker zijn dat je deze aankondiging niet mist? Schrijf je dan in op onze elektronische nieuwsbrief.


copyright :: Natuurinvest • 2018 | disclaimer | webmaster