Kettingzaaggebruik - ECS1 - Onderhoud en doorkorttechnieken

Europese Kettingzaagnormen

ECS 1 - onderhoud en doorkorttechnieken
Nu inschrijven
Startdatum:
4 april 2024
Locatie:
Liedekerke (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 449,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Hoe veilig werken met de kettingzaag? Deze tweedaagse opleiding is de perfecte introductie voor beginners en een essentiële opfrissing – of openbaring! – voor ervaren gebruikers.

    Op dag 1 leer je hoe je jezelf en je omgeving optimaal beschermt, hoe je je machine in topconditie houdt en de ketting scherpt. Je krijgt daarbij de kans om te oefenen op machines van verschillende merken en je kan allerlei vijlsystemen uitproberen en vergelijken.

    Op dag 2 oefen je alle courante zaagtechnieken op liggend hout, van doorkorten tot doorsteken. Je leert hoe je vermijdt om je zaagblad te laten klemmen en hoe ermee om te gaan als het toch gebeurt. Er is uitgebreid aandacht voor het voorkomen van de risicovolle terugslag of kickback en tussendoor maak je kennis met handige hulpmiddelen zoals pikhaak, uitsleeptang en kantelhaak.

    Deze opleiding kadert in de Europese Kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards of ECS) en je leert dan ook alles wat je moet weten en kunnen om het bijhorende examen ECC1 succesvol af te leggen. Op voorwaarde dat je voldoende oefenuren op de teller hebt.

    De Europese kettingzaagnormen niveau ECS1 kan je hier raadplegen.

    Wil je de theorie liever thuis op je eigen tempo leren met behulp van handige lesvideo's?  En er op die manier een opleiding van één dag van maken?  Check dan onze variant Kettingzaaggebruik - ECS1 - Onderhoud en doorkorttechnieken - Blended leren.

     

    Ontdek het volledige opleidingsgamma houtkanten

    Deze opleiding maakt deel uit van het opleidingsgamma houtkanten. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

     
  • Programma

    DAG 1 – voormiddag theorie

    Onder andere deze vragen komen aan bod:

    • Hoe zit een kettingzaag in elkaar?
    • Welke veiligheidsvoorzieningen zitten op de kettingzaag?
    • Welke types kettingen bestaan er?
    • Hoe kies je de juiste PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen)?
    • Hoe voer je een laatste-minuut-risicoanalyse uit (LMRA)?

    DAG 1 – namiddag praktijk

    Samen met een collega-cursist doe je het volledige dagelijks onderhoud van een kettingzaag en de belangrijkste onderdelen: zaagblad, ketting, aandrijftandwiel, kettingrem, luchtfilter en starterspoel. Je raakt vertrouwd met de nodige controles van de veiligheidsvoorzieningen en de controles voor het het starten van de machine (bv. de kettingspanning).

    DAG 2 - praktijk

    We beginnen met het in orde maken van onze kettingzagen en een laatste-minuut-risicoanalyse. Dat doen we voordat we de machines startklaar maken om de operationele analyse te kunnen uitvoeren. Zo ga je steeds met een goed werkende - en dus veilige - machine aan het werk. Daarna ga je in duo aan de slag. Terwijl de ene de zaagoefeningen doet, controleert de ander op houding en techniek. Op deze manier leer je van elkaar, terwijl de lesgever doorschuift van groepje naar groepje (maximum 3).

    Technieken die aan bod komen:

    • Doorkorten 
    • Zagen met duwende en trekkende ketting
    • De terugslag- of kickbackzone vermijden
    • De verschillende technieken om door het hout te steken
    • De meest veilige en ergonomische lichaamshouding
    • Trek- en duwzijde van liggend hout inschatten
    • Openscheurend hout voorkomen
    • Geklemd kettingblad voorkomen en/of oplossen
    • Goed gebruik van de kettingrem
    • Gebruik van de pikhaak, uitsleeptang, meterstok, kantelhaak …
  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
    • Werkhandschoenen
    • Lunchpakket en drank
    • Pen en papier (voor dag 1, voormiddag)
    • PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen)

    Voorziene materialen en PBM’s

    • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen
    • Heb je geen eigen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)? Dan kan je alle PBM’s lenen: zaagbroeken, zaagveilig schoeisel, helmen, gehoorbescherming en handschoenen.

    Cursusmateriaal

    • Het handboek Goede Praktijk Motorzaag is inbegrepen in de prijs van de opleiding
    • Presentaties en sjablonen kan je downloaden via 'mijn leeromgeving'

    Opgelet!

    • Op de praktijklocatie in het bos kan je niet altijd rekenen op gsm-ontvangst

    Erkenningsregeling

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
    • Deze opleidingsmodule is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof, maar enkel wanneer je modules combineert voor minstens 32u. De opleidingsmodule is erkend voor 14u en heeft als registratienummer: ODB-1003120.
    • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques
  • Voor wie?
    • Voor al wie wil leren hoe je een kettingzaag gebruikt op een veilige en ergonomische manier, en voor iedereen die zelf wil kunnen instaan voor het basisonderhoud van zijn kettingzaag.
    • Deze opleiding is een vereiste om je te kunnen inschrijven voor een vervolgopleiding zoals ECS 2.

    Geen voorkennis vereist. Dit is een basisopleiding, al blijkt ze vaak ook erg leerrijk voor ervaren kettingzaaggebruikers.

  • Lesgever
    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

    Valentijn De Cock

    Valentijn De Cock

    Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

    Yves de Roder

    Yves de Roder

    Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

    Jeroen Eigenberg

    Jeroen Eigenberg

    Opgegroeid in de landbouw, opgeleid in de bosbouw en opgevoed met een flinke portie nuchterheid uit de Nederlandse Achterhoek. Jeroen is een lesgever die zelfs een onderwerp als ecologie helder kan uitleggen. Het gebruiken van de natuur is altijd zijn grote passie geweest, naast oogsten uit de natuur en het op extensieve manier houden van dieren. Jeroen geeft opleidingen in bosbouw, groenonderhoud en faunabeheer.

    Kris Hofkens

    Kris Hofkens

    Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

    Thomas Opsomer

    Thomas Opsomer

    Als productspecialist bij een fabrikant van kettingzagen en ander gereedschap, kwam Thomas in 2007 voor het eerst in contact met Inverde. Vandaag werkt hij als beleidsadviseur rond herstelbaarheid. De passie voor alles wat hout snijdt leeft hij verder uit in bijberoep. Thomas is medeoprichter van de gereedschapsbibliotheek in zijn thuisstad Brussel en is er ook actief als lesgever en hersteller van machines. Eén rode draad loopt door deze en andere activiteiten: de gedrevenheid waarmee hij zijn kennis deelt. 

    Ruben Rogier

    Ruben Rogier

    Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

    Stijn Rowie

    Stijn Rowie

    Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

    Wim Vancraeynest

    Wim Vancraeynest

    Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

    Dries Van den Bossche

    Dries Van den Bossche

    Dries is opgegroeid op een boerderij in Baardegem met een prachtige parktuin die verscheidene indrukwekkende bomen bevat. Het actieve leven zit letterlijk in zijn DNA. Na zijn loopbaan als officier bij Defensie en een voortgezette vorming als milieucoördinator, koos Dries resoluut voor de boomverzorging. Hij behaalde na zijn opleiding het Europees certificaat. Dries heeft ondertussen zeer veel ervaring in de technischere vellingen en demontages, ook door middel van hijskranen.

    Pieter Van Hecken

    Pieter Van Hecken

    Na zijn studie landbouw en biotechnologie heeft Pieter 18 jaar lesgegeven in het secundair land- en tuinbouwonderwijs. Hij specialiseerde zich verder met een opleiding tot European Tree Worker bij Inverde en deelt nu zijn expertise als praktijklesgever. In zijn vrije tijd vind je hem vaak hoog tussen de bomen.

    Tom Verhaeghe

    Tom Verhaeghe

    Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

    Jens Vermeulen

    Jens Vermeulen

    Jens is een gepassioneerd boomverzorger uit regio Aalst. Na een carrière als sociaal werker en verpleegkundige koos hij voor een andere zorg: het werken voor en met de natuur. Als gecertificeerd European Tree Worker staat hij ook tijdens de lessen garant voor kwaliteit, met oog voor het welzijn van boom, mens en omgeving.  

    Bas Verniest

    Bas Verniest

    Bas begon in 2001 opleidingen te volgen in de boomverzorging in binnen- en buitenland. Zo behaalde hij onder andere het European Tree Worker certificaat en was hij meerdere jaren zelfstandig boomverzorger. Inverde werd één van zijn vaste opdrachtgevers voor het geven van kettingzaagopleiding. Zelf bezit hij de certificaten ECC1, 2 en 3. In 2012 maakte hij de overstap naar de beroepsbrandweer,  waar hij vandaag sergeant is bij de brandweerzone Centrum, post Gent.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
4 april 2024
Locatie:
Liedekerke (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 449,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen