Nieuws

Verplicht certificaat moet ongevallen met kettingzaag in openbare bossen verminderen

23 mei 2018

Vanaf 1 september 2019 moet iedereen die met een kettingzaag werkt in de Vlaamse openbare bossen over het ‘European Chainsaw Certificate’ (ECC) beschikken. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wil daarmee de veiligheid van de kettingzaaggebruiker vergroten en ongevallen vermijden.

Europese kettingzaagstandaarden (ECS)

In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongevallen met kettingzagen, zowel bij dagelijkse als bij occasionele gebruikers. Ook in de andere Europese landen gebeurt dit veel. “Een ongeval schuilt in een klein hoekje, zeker met een kettingzaag”, vertelt administrateur-generaal Marleen Evenepoel. “Wij willen sterk inzetten op de veiligheid van de bosexploitanten en de vele vrijwilligers die met de kettingzaag actief zijn voor beheerwerken in openbare bossen.”

> meer info


Vraag voor de wetenschap

27 april 2018

Op welke vraag wil jij dat de wetenschap in Vlaanderen een antwoord biedt? Dat wil het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) in samenwerking met een brede groep wetenschappelijke organisaties te weten komen. Nog tot 27 mei roepen ze zoveel mogelijk Vlamingen op om hun vragen in te dienen op www.vraagvoordewetenschap.be.

De ontvangen vragen dienen als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren helpen om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking.


Coachen in de natuur: Naar een loopbaan die in je natuur ligt

26 april 2018

Natuur kan een essentieel verschil maken in de loopbaan van een werknemer of zelfstandige. Met die verrassende boodschap komt het Agentschap voor Natuur en Bos. Het loopbaancentrum coachen in de natuur wil de Vlaming helpen in het ontwikkelen van zijn/haar carrière met de natuur als inspiratiebron. Met loopbaancheques kunnen mensen zich laten coachen in een natuurlijke omgeving en zo tot betere inzichten komen.

In het gloednieuwe en door de VDAB erkende loopbaancentrum van het Agentschap voor Natuur en Bos doe je dat zij-aan-zij met een erkende natuurcoach. Die is een ervaren loopbaanbegeleider en geeft professioneel advies bij fundamentele carrièrevragen.

Ontdek onze erkende natuurcoachen op www.coachenindenatuur.be.


Microleren: soorten onder de loep

17 april 2018

Soortenkennis is onmisbaar om bijvoorbeeld natuurstreefbeelden te herkennen en natuurbeheerplannen op te maken. Daarom lanceert Inverde een wekelijkse mailing waarmee je je soortenkennis opfrist. Elke nieuwsbrief is een minivorming . Wij noemen het microleren. Want iedere week nemen we een plantensoort onder de loep. En dus bevat de nieuwsbrief verschillende foto’s van de soort, hoe je ze herkent en extra weetjes. Zo krijg je handvaten om verschillende sleutelsoorten te kunnen identificeren. We gaan zoveel mogelijk voor seizoensrelevante planten. En ook soorten van natuurstreefbeelden van over het ganse land komen aan bod. Wil je je graag inschrijven voor soorten onder de loep? Dat kan via deze inschrijflink.


EnquĂȘte Natuur en gezondheid

26 maart 2018

Natuur maakt gezond! Een gezonde omgeving zorgt voor gezondheidswinst. Studies tonen aan dat je de gezondheidskosten drukt als je de natuur terugbrengt in onze manier van leven en aan iedereen de kans geeft om de natuur in te trekken en te beleven.

Om nog meer zicht te krijgen op dit positieve effect van natuur, zijn extra cijfergegevens nodig. Hoe belangrijk vind jij natuur voor jouw gezondheid? Vul deze enquête in en ontvang een gids met tips over natuur en gezondheid.

>meer info


Natuurinvest zoekt vier nieuwe collega's

24 maart 2018

Zin om mee te werken aan een groener Vlaanderen? We zijn momenteel op zoek naar vier nieuwe collega's: een hoofd business support en beleid,  een medewerker klantencontacten en events, een verantwoordelijke vastgoed en een learning consultant. >bekijk alle vacatures


Nieuwe concessie oproep: eethuis kasteel Groenendaal

19 maart 2018

Natuurinvest is, in opdracht van het ANB, op zoek naar een kandidaat-uitbater voor een stijlvol en eco-vriendelijk concept voor het eethuis in Groenendaal.

Het eethuis is ideaal gelegen aan het kasteel van Groenendaal ten midden van het indrukwekkende Zoniënwoud, op een steenworp van hoofdstad Brussel en het Groenendaal kruispunt met omringende kantoorgebouwen, met idyllisch zicht op de mooie vijvers. Het Agentschap voor Natuur en Bos wenst de panden te behouden als landschappelijk patrimonium en in te zetten binnen de recreatie van het Zoniënwoud. De concessie, gelegen in bosgebied, moet gericht zijn op een publieksgerichte invulling.

>meer info


Natura 2000-award: stem op het Life+-Scalluviaproject

15 maart 2018

Natura 2000-nieuws waar we heel blij van worden: het Vlaamse Life+ Scalluviaproject in de Polders van Kruibeke langs de Schelde is genomineerd voor de Europese Natura 2000 Award in de categorie ‘reconciling interests/perceptions’. Mede-eigenaarschap van natuurprojecten is een luik waarop het Scalluviaproject sterk inzet en waarrond het team een mooie knowhow heeft opgebouwd. Deze kennis hebben ze gebundeld in 10 keys to co-ownership.

De komende weken kunnen de Europese burgers stemmen op hun favoriete project? Het project met de meeste stemmen wint de felbegeerde European Citizens’ Award. En zou het niet ongelofelijk fijn zijn als een Vlaams natuurproject die prijs zou winnen?

Stem jij mee op het Scalluviaproject? Stemmen kan tot 22 april.

> meer info


Verpachting jachtrecht Demervallei

21 februari 2018

Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid gaat over tot de verpachting in openbare zitting van het jachtrecht op 722ha gronden, verdeeld over 4 loten. De terreinen zijn gelegen in de Demervallei tussen Aarschot en Werchter, de Wingevallei en aangrenzende Diestiaanheuvels en de rechter oever van de Demervallei stroomopwaarts Diest.

De aanbesteding vindt plaats op 23/02/2018 om 14u in het regiokantoor Hageland & Demervallei van het Agentschap Natuur en Bos, Hertstraat 24A, 3221 Holsbeek (Nieuwrode).
> meer info


Waakzaamheid voor ziekten bij grofwild, vossen en vleermuizen

21 februari 2018

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) moet in Vlaanderen de gezondheid van in het wild levende dieren in het oog houden. Die bewaking is gebaseerd op een actieve en passieve monitoring. Een actieve monitoring heeft als doel om de aanwezigheid van ziekten in wildpopulaties op te sporen en de evolutie in verspreiding en voorkomen op te volgen. Een passieve monitoring heeft als doel de aanwezigheid van ziekten die uitgesproken verzwakking en/of de dood veroorzaken bij in het wild levende dieren vroegtijdig op te sporen. Aan die passieve bewaking kan iedereen meehelpen.

> meer info


Vacature groenarbeider

13 februari 2018

Het Beheer van de Koninklijke Schenking - Regie Tervuren, gaat op zoek naar een groenarbeider.

> meer info


Verpachting jachtrecht

7 februari 2018

Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid gaat over tot de verpachting in openbare zitting van het jachtrecht op 722ha gronden, verdeeld over 4 loten. De terreinen zijn gelegen in de Demervallei tussen Aarschot en Werchter, de Wingevallei en aangrenzende Diestiaanheuvels en de rechter oever van de Demervallei stroomopwaarts Diest. De aanbesteding vindt plaats op 23/02/2018 om 14u in het regiokantoor Hageland & Demervallei van het Agentschap Natuur en Bos, Hertstraat 24A, 3221 Holsbeek (Nieuwrode). Geïnteresseerden kunnen de verpachtingsvoorwaarden bekomen op www.natuurenbos.be - www.natuurinvest.be of aanvragen bij de ANB-beheerregio hagelandendemervallei.anb@lne.vlaanderen.be of telefonisch op het nummer 016/24.17.40.


Stem op de Europese boom van het jaar!

2 februari 2018

De grootste winterlinde van België staat in het Naamse dorpje Bioul. Deze prachtige boom is vorig jaar verkozen als Belgische boom van het jaar en is nu ook kandidaat om de Europese titel weg te kapen! Je kan tot 28 februari stemmen op de Europese boom van het jaar via www.treeoftheyear.org.


Doorblader het verjaardagsmagazine van Natuurinvest

29 januari 2018

In 2017 bestond Natuurinvest 25 jaar. Trots als we zijn op het afgelegde traject maakten we een verjaardagsmagazine, exclusief gedrukt op graspapier.51 pagina’s over Natuurinvest. Een hebbeding met mooie verhalen en veel foto’s. Met interviews met cursisten, partners en stakeholders. Met reportages over het dagelijkse werk van collega’s. Met opiniestukken van Geert Noels en economiefilosoof Rogier De Langhe. Bekijk het magazine online.copyright :: Natuurinvest • 2018 | disclaimer | webmaster